tomdot

tomdot

Arnljotdramat

Kyrkan

Peterson-Berger

Runsten

Stocke

Tornet

Övrigt

Arnljot är ett vikingadrama i tre akter. Ursprunget till Wilhelm Petersson-Bergers verk är en melodi som tillkom 1889 då Wilhelm Petersson-Berger för första gången besökte Jämtland.

Operan Arnljots text publicerades år 1906 och samma år uppfördes delar av detta verk i Östersund, den första större föreställningen hölls midsommarhelgen 1908 på Stocke, Frösön inför en publik på omkring 3000 personer.

Det dröjde till dock till år 1910 innan verket framföres i sin helhet, då på Kungliga Teatern i Stockholm där Peterson - Berger stod för regin av sitt eget verk.


Sigurd Björling som Arnljot vid Kungliga Teaterns uppsättning av verket.

Tanken på ett Frösöspel väcktes 1934 vid årsmötet för Östersunds avdelning av Riksteatern.
I samarbete med Sällskapet för Jämtländsk Konstkultur bildades en kommitté och med Peterson -Berger som regissör startades arbetet med taldramat och friluftsspelet Arnljot.
Premiärdagarna på Riselägdan den 3-4 augusti 1935 drog totalt 5000 besökare.
Framgången gjorde att man beslutade göra spelet till en permanent institution. Därför köpte P-B själv in området kring Riselägdan och lät anlägga en scen, omklädningsrum och rekvisitabyggnader. 1936 framfördes hela taldramat i sin fulla längd 3,5 timme. Under detta år bildades stiftelsen för Frösöspelen, som fick till uppgift att äga och förvalta Arnljotlägdan samt att trygga uppförandet av Arnljot.
Spelet hade P-B som regissör fram till 1939 och hade över 300 medverkande, inklusive I 5:s musikkår och Östersundskören.

Medverkande i en av de tidigare uppsättningarna av Arnljot på Frösön.
Foto: Torbjörn Wahlstedt.

Efter ett par år började Peterson - Berger fundera på att förlägga spelet till Stiklestad, där den tredje akten utspelar sig. Även om det fanns ett lokalt intresse i Norge kom kriget att förhindra dem från att realiseras innan Peterson - Berger gick ur tiden.
Senare kom man att låta uppföra "Spelet om Helige Olav" vilken är inspirerad av Arnljot-dramat.
1963 turnerade Arnljot i USA med föreställningar i New York, Rockford, Rock Island och Minneapolis.

Den version av Arnljotspelet som uppförs idag har kortats och moderniserats så att föreställningen nu tar 1,5 timme.


Framsida froson.com

| Framsida sevärdheter | Se även karta |